Vertel Vrijheid! bestaat uit 15 (school)voorstellingen die onderdeel uitmaken van een landelijk educatieproject dat de Konrad Koselleck Big Band in samenwerking met Stichting Musea en Herinneringscentra 40-45 en 14 musea en herinneringscentra co-produceert. Met deze multimediale voorstellingen worden scholieren actief betrokken bij het vieren van 75 jaar vrijheid en het herdenken van de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding.

Het landelijke project bestaat uit drie delen, dat door een groot aantal partners wordt uitgevoerd:

  1. Een muziekeducatieproject waarin vmbo-leerlingen op 14 scholen in Nederland zelf raps en spoken-word-teksten maken, samen met musici van de Konrad Koselleck Big Band en jonge rappers en rap docenten. Deze raps en spoken word teksten worden opgenomen in 14 videoclips.
  2. Peer-to-peer educatie door verspreiding van de videoclips onder jongeren van 12 tot 16 jaar, via de inzet van een uitgebreide social media campagne.  
  3. 15 (school)voorstellingen over 75 jaar vrijheid gekoppeld aan de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding door de Konrad Koselleck Big Band en Vincent Bijlo, waarin in elke voorstelling één van de door de scholieren gemaakte videoclips verwerkt wordt.

Bereik

Schoolvoorstelling: circa 7.000 vmbo leerlingen, verspreid over heel Nederland, Peer-to-peer educatie: circa 150.000 jongeren van 12 tot 16 jaar in een social media campagne.

Publieksaantal openbare voorstellingen: 2.000.