Vrij naar Woodrow Wilson, President van de V.S. van 1913 tot 1921
Een muzikale, theatrale reis door de Eerste Wereldoorlog. Een pleidooi tegen alle oorlogen.
Honderd jaar geleden wordt de Eerste Wereldoorlog uitgevochten. Op plaatsen waar de Grote Oorlog nog leeft, zoals in Huis Doorn en op de militaire begraafplaats van Ysselsteyn, en in het buitenland onder meer in Gütersloh en Ieper, speelt Konrad Koselleck samen met 17 topmusici, Ellen ten Damme en Vincent Bijlo het Concert to End All Wars. Het is een muzikale voorstelling, een theatraal concert met een documentair karakter.
Een persoonlijke geschiedenis was de aanleiding voor het World War One Project. De oudoom van componist en muzikant Konrad Koselleck was 19 jaar oud toen hij in de Grote oorlog ging vechten voor de Keizer. Konrad’s oudoom Ernst Marchand net als miljoenen andere jonge soldaten, sneuvelde hij. De Konrad Koselleck Big Band en de deelnemende artiesten aan het World War One Project vinden het belangrijk om 100 jaar Eerste Wereldoorlog te herdenken, om de gesneuvelde soldaten een stem te geven in een pleidooi tegen alle oorlogen, nationalisme, populisme en uitsluiting. Opdat de geschiedenis zich niet herhaalt.
De Konrad Koselleck Big Band vertelt het verhaal van de Grote Oorlog op muzikale wijze. Met muziek die klinkt vanuit de loopgraven, gedempt door gasmaskers. Muziek die het gehinnik van de vechtende, stervende paarden en de blaffende honden op het slagveld vertolkt, die stil en onverwachts nadert, zoals de zeppelin met een explosief aanvalt. Maar vooral muziek die diep wil graven in je wezen. Ellen ten Damme zingt Lili Marlene en Vincent Bijlo spreekt over een onbestaanbaar eentonig leven, eenheidsworst, over het zand dat knarst tussen je tanden. Het World War One Project werkt met een ‘local hero’: een zanger, dichter of auteur uit de regio die de verhalen over de belevenissen tijdens de Grote Oorlog van de lokale bevolking kan vertolken.