Op 27 november speelt de Konrad Koselleck Big Band een speciaal Cole Porter-programma in het Bimhuis in Amsterdam. Met de solisten Fay Lovsky en Graziella Hunsel verkennen zij een van de meest veelzijdige songwriters van de 20ste eeuw: Cole Porter, een componist die als geen ander de brug wist te slaan tussen klassieke compositietechnieken, jazz en pop.

 

Popsterren, singer-songwriters, jazzartiesten, van Neneh Cherry tot Frank Sinatra, van Louis Armstrong tot Iggy Pop, van Sheryl Crow tot Ella Fitzgerald, allemaal hebben ze werken uitgevoerd van Cole Porter (1891-1964). Waar komt die fascinatie vandaan? Konrad Koselleck maakt met ‘Cole Porter, Still Cool?’ een speciaal programma als eerbetoon aan deze wereldberoemde Amerikaan.

 

Vernieuwende songwriter

Cole Porter was bij uitstek een vernieuwer in de Amerikaanse muziekwereld in de eerste helft van de 20ste eeuw, aldus Koselleck. ‘Songwriting staat nu weer enorm in de belangstelling en Porter is een geweldige bron van inspiratie, ook voor de jonge generatie songwriters. Voor mij als arrangeur is zijn werk altijd een grote uitdaging. Ik leer telkens weer iets nieuws als ik zijn songs bestudeer.’

 

Taboedoorbrekend

Taboedoorbrekende songs als Just One of Those Things en Love for Sale hadden thematisch ook gisteren geschreven kunnen zijn. ‘Hij gebruikte hele inventieve, op blues en Jiddische muziek geënte melodieën, maar gaf daar telkens een onverwachte harmonische wending aan. En zijn teksten waren bijzonder: grappig, gevoelig en heel intelligent tegelijkertijd. Hij speelde met rijm, integreerde latino- en jazz-invloeden en zette daarmee een nieuwe standaard voor het American Songbook.’

 

Nieuwsgierige solisten

Koselleck heeft voor Cole Porter, Still Cool? twee verschillende en nieuwsgierige performers gevraagd: Fay Lovsky en Graziella Hunsel. Lovsky is componiste van o.a. filmmuziek en maakt met instrumenten als de zingende zaag en de theremin ook zelf persoonlijke, vaak humoristische liedjes. Hunsel is een Surinaams-Spaanse zangeres uit de Bijlmermeer. Naast vocale bijdragen aan een veelvoud van jazz- en soulproducties, schrijft ze ook haar eigen muziek.

 

Dit concert komt tot stand in samenwerkingmet het  Bimhuis en wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Amsterdams Fonds voor de Kunst.