Niet voor niets noemde Bruckner zijn Zesde symfonie ‘die keckste’ — de meest gedurfde. Deze eigenzinnige energie maakt de Zesde tot het perfecte vertrekpunt voor een sprankelende nieuwe big band-symfonie vol lef en avontuur.
Bruckner Casco Festival
Vrijdag 13 september, 22.30 tot 23:30 uur
Muziekgebouw, Piet Heinkade 1, 1019 BR Amsterdam
Jazzpianist, arrangeur en componist Konrad Koselleck lijkt met zijn big band een vreemde eend in de bijt in het festival rond het werk van Anton Bruckner. Bruckner, jazz en improvisatie? Het simpele antwoord is: waarom niet? Bruckner was zelf immers een groot improvisator op het orgel. Hij was zelfs eerder een beroemd organist dan een beroemd componist.
Hierdoor geïnspireerd gaat Konrad Koselleck samen met trombonist, medecomponist en -arrangeur Bastiaan Woltjer met zijn big band de zesde symfonie onder handen nemen.
In Six Steps to Jazz – Bruckners Zesde Symfonie voor Big Band is het thematisch materiaal van Bruckners ‘keckste’ (vrolijkste, meest brutale) symfonie vooral uitgangspunt voor onvoorspelbare wendingen en speelse improvisaties.
‘Tijdens zijn leven stond Bruckner vooral bekend als een virtuoze organist met een uitzonderlijk improvisatietalent’, zegt bandleider Koselleck over het werk. ‘In deze nieuwe uitvoering dagen we de musici van de big band uit om diezelfde creatieve geest te omarmen en vanuit het thematische materiaal van Bruckners Zesde symfonie nieuwe, onbetreden muzikale paden te verkennen. De balans tussen vastgelegde structuren en vrije invulling zorgt voor een frisse benadering waarin de kern van Bruckners compositie overeind blijft.
Koselleck belooft een fascinerende, swingende, levendige, jazzy, groovy, meeslepende, gedurfde big band herinterpretatie van Bruckners noten. Al blijven Koselleck en Woltjer deels dicht bij het thematisch materiaal van Bruckner. Volgens de bandleider is hun werk te vergelijken met het arrangement dat Billy Strayhorn en Duke Ellington maakten van Tsjaikovski’s Notenkraker Suite. ‘Al geldt in deze dat er weinig mensen zijn die de thema’s uit Bruckners Zesde symfonie fluiten als ze op de fiets zitten’, aldus Koselleck. ‘Dus we moeten in eerste instantie iets dichter bij het basismateriaal blijven en de mensen eerst kennis laten maken met Bruckner. Maar daarna gaan we, de traditie en de hedendaagse staat van de big band in acht nemend, onze eigen gang.’
De grote uitdaging daarbij is ook de vorm en de structuur van Bruckners symfonie enigszins mee te nemen. ‘Hoe vertaal je de sonatevorm, die Bruckner ook al zeer individueel hanteert, naar het idioom van een big band’, vraagt Koselleck zich af. ‘Bruckner is erg creatief met de vorm en knoopt ondertussen veel meer thema’s aan elkaar dan in de jazz gebruikelijk is. Ik ben heel benieuwd hoe het live uitpakt, maar het streven is om de vorm van Bruckner als leidraad aan te houden. Wat we doen zit ergens tussen arrangeren, hercomponeren en vertalen in. Vergelijk het maar met vertalen van poëzie vanuit bijvoorbeeld het Duits naar het Nederlands. Een goede vertaling is nooit letterlijk, maar zoekt nieuwe begrippen in de andere taal om de betekenis, toon en het ritme een passend equivalent te geven.’
Meer informatie: https://brucknercasco.nl
Kaarten:
https://www.muziekgebouw.nl/nl/agenda/14614/konrad-koselleck-big-band/inspired-by-bruckner-6