Vincent Bijlo met musici van de Konrad Koselleck Big Band realiseren twee live stream voorstellingen :

  • Op 4 mei met Leoni Jansen
  • Op 5 mei met rapper Monnik
  • Release van drie Vertel Vrijheid videoclips met jongeren die over 75 jaar Bevrijding rappen en een swingende videoclip met Ellen ten Damme

Hoe sta je stil bij 75 jaar vrijheid in een wereld waarin we beperkt zijn in onze vrijheid van bewegen?

Vertel Vrijheid, het project dat jongeren betrekt bij het herdenken en vieren van 75 jaar Vrijheid, doet dit op 4 en 5 mei online met twee voorstellingen die via livestream bij te wonen zijn. In samenwerking met de Konrad Koselleck Big Band, Vincent Bijlo, Leoni Jansen en een groot aantal jongeren die hun idee van vrijheid en vrede in een rap hebben verwerkt.

Vanuit de voormalige Frisokazerne in Ede, waarin tegenwoordig het Akoesticum is gehuisvest, speelt de ‘storytelling’ Big Band in kleine bezetting en over verschillende ruimtes verdeeld. De verhalen van verteller Vincent Bijlo worden voorzien van muziek uit de jaren ’40 tot nu, waarbij ook de videoclips getoond worden van de raps die jongeren tussen 12 en 18 jaar in het kader van Vertel Vrijheid gemaakt hebben.

Log in via www.vertelvrijheid.nl

Herdenken –4 mei, 21.00 uur
O
p 4 mei staat het herdenken centraal. We horen stemmen van mannen en vrouwen uit het verzet, gedichten van mensen die zich niet neerlegden bij hun onvrijheid en liederen die niet gezongen mochten worden. We herdenken de meer dan 100.000 gedeporteerde Nederlanders die na de oorlog niet meer terugkwamen en allen die met hun leven voor de vrijheid betaalden, de vrijheid waarin we nu nog steeds leven.

Vrijheid – 5 mei, 16.00 uur
Op 5 mei staan we stil bij onze vrijheid, door de omstandigheden ingetogen. We mogen elkaar niet omhelzen, kussen en feliciteren, maar we mogen wel praten, zingen en rappen over het feit dat we vrij zijn en over het enorme belang van het bewaken van onze vrijheid. We hebben het over standvastigheid en moed, moed die in deze tijd ook weer zo belangrijk is. Het gaat over helden, soms tegen wil en dank, over vrijheid van toen en nu. Want vrijheid geef je door, vrijheid is van iedereen. Tijdens deze voorstelling komen de andere musici van de Big Band samen met Ellen ten Damme via een video erbij.

Vertel Vrijheid!
Op 14 plekken in Nederland, van Friesland tot Zeeland, maken vmbo-scholieren in 2019 en 2020 een rap waarin zij vertellen over vrede en vrijheid. In elke rap spelen voorwerpen en verhalen uit één van de 14 SMH 40-45 musea (Stichting Musea en Herinneringscentra 40-45) een centrale rol. Van elke rap wordt een videoclip gemaakt. Deze clips worden verspreid in een uitgebreide sociale mediacampagne. Ook worden de clips gebruikt in de voorstelling Vertel Vrijheid! van Vincent Bijlo en de Konrad Koselleck Big Band.