11 november aanstaande is het precies 100 jaar geleden dat het einde van de Eerste Wereldoorlog werd ingeluid met een wapenstilstand. De hoop op een betere toekomst, maar ook de tragiek van de nasleep van de strijd zijn net zo belangrijke thema’s in deze editie als de oorzaken en verloop van “den Grooten Oorlog”.

Poster The Concert to End All WarsDe Konrad Koselleck Big Band combineert samen met zangeres Ellen ten Damme* en verteller Vincent Bijlo in The Concert to End All Wars verhalen en muziek. Vroegere Jazzbandmuziek en nieuwe composities worden afgewisseld met oorlogsklassiekers en worden doorweven met unieke tijdsdocumenten zoals frontbrieven en oorlogsdagboeken, die door Vincent Bijlo in een hedendaagse context worden geplaatst.

Op 5 en 10 november is Fay Lovsky te gast, bekend om haar betoverende stem en haar virtuositeit op exotische instrumenten als de theremin en de zingende zaag. Fay Lovsky is door een persoonlijk verhaal verbonden aan WO I.

Op 10 én 11 november komt er een speciale editie met het Monteverdi Kamerkoor Utrecht onder leiding van Wouter Verhage, die liederen van componisten als Elgar en Ravel zingen die een band hebben met de “Urkatastrophe” van het 20e eeuw.

Het project is mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten, het Amsterdamse Fonds voor de Kunst, het Prins Bernhard Cultuurfonds.

maandag 5 november 20:30
Bimhuis
Piet Heinkade 3, 1019 BR Amsterdam
Tickets: https://www.bimhuis.nl/?at=37723

zaterdag 10 november 20:00*
Vredespaleis
Carnegieplein 2, 2517 KJ Den Haag
Tickets: https://www.vredespaleis.nl/bezoek/evenementen/the-concert-to-end-all-wars-special-edition/

zondag 11 november 16:00
Maartenskerk Doorn (naast Huis Doorn)
Kerkplein, 3941 HV Doorn
Tickets: https://www.vredespaleis.nl/bezoek/evenementen/the-concert-to-end-all-wars-special-edition/

*Ellen ten Damme neemt niet deel op 10 november in het Vredespaleis.

 

Op 13 november is het Concert to End All Wars onderdeel van de officiële WO I herdenking door de Landtag Nord-Rheinwestfalen samen met Franse parlementariërs. Een bijzondere eer!

Op 21 oktober jl. speelde de bigband een concert in Bielefeld. Een recensie van het succesvolle concert in de Rudolf Oetker Halle is hier te lezen: https://www.westfalen-blatt.de/OWL/Bielefeld/Bielefeld/3523697-Konrad-Koselleck-Big-Band-gibt-Concert-to-End-All-Wars-in-der-Rudolf-Oetker-Halle-Ursachen-und-Auswirkungen-des-Krieges

Voor beide concerten is de bigband uitgenodigd door de Landeszentrale für politische Bildung NRW alsook de Volksbund Deutscher Kriegsgräberfürsorge.