Special Guest Appearance: Hobby-meteoroloog Cor Bakker

De ontwikkeling van het klimaat is een van de grootste zorgen van onze tijd. Hoe ziet Nederland er in de toekomst uit? En hoe ligt Amsterdam erbij over 100 jaar? Staat de ingang van het Bimhuis dan onder water? Wat voor overeenkomsten zijn er tussen het klimaat, het weer, jazz en improvisatie? De Konrad Koselleck Big Band vraagt het aan een echte weerman.

Meteoroloog, poolonderzoeker én jazzfan Peter Kuipers Munneke vertelt je alles over weer en klimaat aan de hand van beelden en verhalen uit het Arctisch gebied. Videobeelden en muziek vloeien in elkaar over. Konrad Koselleck arrangeerde en componeerde de soundtrack en de muziek waarmee de band commentaar levert op Kuipers Munneke. Ook bewerkte hij bekende songs die een duidelijke connectie met weer en klimaat hebben.

Kuipers Munneke en Koselleck: ‘Jazzmuziek en het weer hebben sterke parallellen. Eén of twee dagen vooruit is het weer nog voorspelbaar. Zoals het begin van een jazznummer. Maar na een paar dagen wordt het weer onvoorspelbaar. Niet-lineair en chaotisch. Zoals een jazzimprovisatie ook onvoorspelbaar verloopt. De interpretatie is telkens anders, per dag en per concert. Maar als je nog verder uitzoomt, dan wordt het weer op de lange termijn weer voorspelbaar. We kunnen wél iets zeggen over het klimaat in 2050. De lineariteit keert terug. Zoals ook een jazznummer weer terugkeert naar het thema.’

11 september 2023. 20:30 – 22:00 uur
Bimhuis, Piet Heinkade 3, Amsterdam
Kaarten: Bimhuis

Amsterdams Fonds voor de Kunst

Dit concert werd mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het Amsterdams Fonds voor de Kunst.