Storytelling concerten op 15 en 16 april met o.a. Graziëlla Hunsel en Kiddo Cee.

Een revolutionaire nieuwbouwwijk in Nederland, dat zou de Bijlmer worden. Op 25 november 1968 ontvingen de eerste bewoners in de Bijlmer de sleutel van hun nieuwe woning. Ter viering van het 50-jarig bestaan van deze bijzondere wijk worden festiviteiten georganiseerd. Wij geven op 15 en 16 april 2018 twee speciale concerten in het Bijlmer Parktheater en het Bimhuis. Concerten met een eigenzinnige viering van 50 jaar Bijlmer in beeld en geluid, met jazz, rap, kaseko en verhalen van legendarische Bijlmer-bewoners als huisarts en bigbandleider Boy Edgar.

Vijf verhalen: Leven in de Bijlmer, toen en nu

Met solisten als jazzzangeres Graziëlla Hunsel, Olaf Zwetsloot (spoken word en sax), Berima Amo (trompet), Master Tam (kaseko-zang) en met een rap-story  van Vinger.nl  (Kiddo Cee, Mizztamizzo, Jeff Croese) worden vijf verhaallijnen uit de Bijlmer vertolkt. Van het ontstaan van de Bijlmer, via Boy Edgar, naar de harde jaren 70 en 80 en uitkomend bij de opbloei in de 21e eeuw. De concerten op 15 en 16 april vieren deze eigenheid op een typische Bijlmer manier: uitgesproken, veelkleurig en met een stevige jazzy urban ‘groove’.

De Bijlmer

Geboren uit idealisme en uit het idee van de maakbare samenleving, was de wijk in eerste instantie een symbool van vernieuwing. Dat bleef niet lang zo: in de jaren zeventig sloeg de verpaupering en onveiligheid in de wijk toe. Desondanks was er ook veel creativiteit in de wijk: van bandleider Boy Edgar, tot Krater/Bijlmer Parktheater en Kwaku Zomer Festival. De Bijlmerramp van 1992 sloeg een diep gat, maar was tevens het begin van vernieuwing. Nu is de Bijlmer een van de meest veelkleurige en creatieve delen van de stad, een stadsdeel met een uniek karakter.

Konrad Koselleck Big Band: een storytelling bigband

Konrad Koselleck maakt eigentijdse programma’s die de link leggen tussen big band jazz, klassiek, pop, theater en de maatschappelijke ontwikkelingen van nu. De bigband bestaat sinds 2004 en brengt regelmatig thematische programma’s in het Bimhuis en op andere locaties. Onder andere Nora Fischer, Ellen ten Damme, Claron McFadden, Fay Lovsky, Hadewych Minis, Jeroen Zijlstra, Osama Abdulrasol, Sven Ratzke, Izaline Calister, Vincent Bijlo, Deborah Carter en Freek de Jonge en stonden als solist voor het orkest.

De concerten komen tot stand in samenwerking met oa. Shain Foundation, Vinger.nl, Bijlmer Parktheater, Bimhuis, Supportgroep Zuidoost, Konrad Koselleck Music, en door bijdragen van het AFK, VSBfonds, Stadsdeel Zuidoost Gemeente Amsterdam.