Vandaag, 11 november 2022, is het 104 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog eindigde met een wapenstilstand. Een hel op aarde met als gevolg vele miljoenen doden, talloze gewonden en getraumatiseerden, achtergeblevenen, vluchtelingen en ontheemden. 11 november wordt in de Engelstalige wereld Remembrance Day genoemd, om de herinnering aan de Urkatastrophe van de 20e eeuw in leven te houden. Om hieraan bij te dragen brengen wij vandaag een videoclip uit:

Dies Irae gespeeld door de Konrad Koselleck Big Band.

Dies Irae gaat terug op een middeleeuwse tekst over de Dag des Oordeels. De melancholische melodie uit de 14e eeuw werd onder andere door Mozart gebruikt in zijn Requiem.
In Koselleck’s re-compositie klinkt de originele melodie op de trombone, eerst solo en daarna in gesprek met de trompet, begeleid door de bigband.
De dialoog tussen de twee solisten symboliseert voor Koselleck de rouwvolle herinneringen die gedeeld worden. Ook woede en wanhoop worden opgeroepen, maar uiteindelijk leidt deze uitwisseling tot een vredige berusting.

De opnames op een bijzondere locatie ontstonden in het kader van Vertel Vrijheid, waaraan wij als bigband intensief aan meegewerkt hebben.
Vertel Vrijheid bracht bij jongeren de Tweede Wereldoorlog onder de aandacht en was een initiatief van de Stichting Musea en Herinneringscentra ’40-’45 en werd gerealiseerd met hulp van het VSB Fonds, het Fonds voor Cultuurparticipatie, het Fonds21, het vfonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds.
https://vertelvrijheid.nl/

In deze donkere tijden zijn er wel ook nog lichtpunten. Een daarvan levert een heel mooie aanleiding voor een concert: Edwin Rutten wordt aanstaande januari 80 jaar. Dat vieren wij op 12 januari uitbundig met vele speciale gasten en eindelijk weer spelend op onze vertrouwde locatie: het Bimhuis. Save the date! En hopelijk tot dan!
https://www.bimhuis.nl/agenda/konrad-koselleck-big-band-edwin-rutten-edwin-80-2