Het Geluid van Vrijheid was een theatrale muziekvoorstelling in het kader van het einde van de Tweede Wereldoorlog, in 2020 75 jaar geleden. De geluidenwereld van Vincent Bijlo en de storytelling bigband van Konrad Koselleck vormden een nieuw symbiose in Het Geluid van Vrijheid.

Het bijzondere aan deze voorstellingen was dat elke locatie een specifieke invulling kreeg. Per locatie nam Vincent Bijlo de betekenis van de locatie, of de gelegenheid, een herdenking of viering, mee in zijn verhaal. Hierdoor ontstond een chronologische serie met per speelplek een eigen en aansprekende voorstelling.

Ellen ten Damme en Vincent Bijlo
Ellen ten Damme en Vincent Bijlo

We hoorden de oorlog door de oren van toen. De stoorzenders van de Duitsers, de bombardementen, de liederen van de Landstorm, de propagandisten, hoe klonken ze? En hoe klonk de herwonnen vrijheid; hoe klinkt vrijheid nu?

Het Geluid van Vrijheid was een raamvertelling van verhalen over het einde van de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding. Naast gecomponeerde en gearrangeerde muziek (van jaren 40 Swing tot filmisch tot bigband muziek van nu), gesproken teksten en zang speelden geluiden uit die tijd (als Radio Oranje, vliegtuigen, straatopnames) een centrale rol. Dit sprak op verrassende wijze de verbeelding van het publiek aan.

Met dilemma’s en specifieke geluiden uit die tijd werd het verhaal invoelbaar gemaakt. Bijlo ging in zijn vertellingen langs schrijnende dilemma’s. De waarde van vrijheid werd onderstreept; de betekenis van het einde van de Tweede Wereldoorlog en de basis van onze individuele vrijheid werden benadrukt; de noodzakelijkheid van de individuele inzet voor vrijheid ook in relatie tot de ander werd aangewakkerd. Specifieke geluiden van bommenwerpers, toespraken, bevrijding in de straat ed. versterkten de dilemma’s

De meeste concerten die stonden gepland in het kader van dit project konden geen doorgang vinden vanwege de corona-maatregelen. Gelukkig gaven de meeste partners aan dat ernaar werd gestreefd deze concerten in 2021 en 2022 in te halen.

Dit project werd in 2023 afgerond met een concert in De Kleine Komedie in Amsterdam.

Het project werd mogelijk gemaakt door bijdragen van het Amsterdams Fonds voor de Kunst, Stichting Zabawas, Gemeente Amersfoort, Stichting Sociaal Cultureel Fonds De Amersfoortse Verzekeringen, Vfonds en ExplainMedia.

Amsterdams Fonds voor de Kunst - Stichting Zabawas - ExplainMedia - Gemeente Amersfoort - A-fonds - Vfonds