8 mei 2022 | 15:00 – 17:00
Lieve Vrouwekerkhof, Amersfoort
Gratis toegankelijk

Het Geluid van Vrijheid

Een verhalend concert over Amersfoort in de Tweede Wereldoorlog

8 mei 2022 is het exact 77 jaar geleden dat het Canadese leger Amersfoort bevrijdde van de Duitse bezetters. Dat verdient een swingend, ontroerend, herdenkend en nadenkend concert. De Konrad Koselleck Big Band en Ellen ten Damme geven een optreden op zondag 8 mei om 15:00 uur op het Lieve Vrouwekerkhof. Vincent Bijlo vertelt het verhaal van Amersfoort tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast zijn er gastoptredens van Wudstik en Monnik

Vincent Bijlo:

“We vieren de vrijheid, we zingen en praten over vrede, over vijanden, over vrienden, over vertrouwen en over de V van victorie, die je in de oorlog overal op Amersfoortse, Leusdense en Hooglandse muren zag.”

Foto: Jasper Juinen

Er wordt verteld over de lange weg die naar de vrijheid leidde. Wat gebeurde er bijvoorbeeld op Langestraat 87, boven de lunchroom van Bakker Vonk? Waarom plaatsten de Nazi’s een stropop op de tweede omloop van de Onze Lieve Vrouwetoren? Waarom vielen er bommen in de Ligusterstraat en stond het water rondom de stad aan het begin van de oorlog, tijdens de evacuatie, kniehoog?

Vincent Bijlo over deze voorstelling:

“We zien dat nu in Oekraïne weer gebeuren en we beseffen meer dan ooit dat onze vrijheid zeer kostbaar en kwetsbaar is. We doen wat we kunnen voor de vluchtelingen, we geven ze vrede, hier, in Amersfoort, dat weet – al is het uit de verhalen van ouders en grootouders – hoe het is om in oorlog, geweld en onderdrukking te moeten leven. Maar laten we toch vooral niet vergeten om te swingen, te zingen en onze lieve vrijheid te vieren.”

De Konrad Koselleck Big Band speelt niet-alledaagse concerten over bijzondere maatschappelijke en cultuur-overstijgende thema’s. De bekende cabaretier en schrijver Vincent Bijlo vertolkt het verhaal, Ellen ten Damme zingt persoonlijke en herkenbare songs. Konrad Koselleck en zijn musici geven het verhaal met muziek en geluid lading en vleugels.

Foto: Jasper Juinen

De entree tot het Lieve Vrouwerkerkhof is gratis. Vooraan bij het podium worden stoeltjes opgesteld (ook) voor mensen die niet zo lang kunnen of willen staan. Alle terrassen van de horeca zijn geopend. Kom op tijd voor een goede plek op het plein.

www.geluidvanvrijheidamersfoort.nl
www.koselleck.com

Dit concert is mogelijk gemaakt door de Gemeente Amersfoort en het Zabawas fonds.